Bjerg-mandstro (dk) - Eryngium campestre
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Europeisk staude som blir ca 60 cm høy og 50 cm vid. Unge skudd kan kokes og spises som en asparageserstatning. Roten kan kokes som en grønnsak. Lettfordøyelig. Liker en veldrenert plass i solen. Tolerer næringsfattig jord og maritimt miljø.
Formering av bjerg-mandstro
: Lett: Noe vanskelig
: Svært vanskelig
Frø: Spirer normalt etter 5-90 dager. 10-20°c er god spiretemperatur. Blomstrer etter 2-3 år. Ferske frø er lettere å spire.
Deling:Tuedeles tidlig på våren eller høsten. Vær spesielt varsom siden bjerg-mandstro misliker rotforstyrrelser.
Stiklinger: Rotstiklinger på høsten og vinteren. Bruk tykke røtter, og skjær i lengder på 5-8 cm. Legg horisontalt og dekk med jord. Hold over frysepunktet gjennom vinteren. Kan også buntes og settes vertikalt i sand, såvidt dekket med sand på toppen. Den beste måten å ta rotstiklinger på er å dyrke foreldreplanten i en potte med store dreneringshull og plassere den delvis nedi sand på våren. På høsten kan røttene løftes fra sanden og skjæres av og benyttes som stiklinger..